Proximiny falešné makronky (ano, "macarons" je přeložitelné slovo)

19. září 2010 v 1:33 | Proxima |  Bento
jkn
nkj

Tento recept má jednu ohromnou výhodu - jelikož jsem si ho více méně vycucala z prstu - a funguje - můžete si ho pravděpodobné do značné míry upravovat sami dle chuti. Ačkoliv se moje makronky v detailech vzhledu i chuti liší od těch typických francouzských, zůstala jim ta podstatná část - kontrast mezi křupavou kůrkou na povrchu a měkčím vnitřkem a náplní a mezi méně sladkými kolečky a sladší náplní.

Základní předpis na těsto (cca 20 makronek, záleží na velikosti):
2 vejce
70 g moučkového cukru
70 g mouky
1/2 vanilkového cukru
přiměřené množství mletých ořechů (původní jsou oloupané mandle, já použila vlašské - jiné druhy moc nedoporučuji)

Postup:
Oddělte žloutky od bílků - žloutky do jedné mísy a bílky do druhé. Ušlehejte z bílků tuhý sníh a zašlehejte do něj cca 1/3 cukru. V druhé míse ušlehejte žloutky se zbylým moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do husté okrové pěny. Prosijte mouku (ano, prosijte, skutečně nestačí jenom přisypat přímo z pytlíku) do misky se žloutky a jemně ji s ním co nejvíc spojte - dostanete hodně tuhé těsto, možná dokonce spíš sypké. Začněte po velkých lžících do tohoto těsta vmíchávat bílky - těsto spíš obracejte a přendavejte, než abyste to zuřivě míchali nebo třeli. Musí vám vzniknout těsto takové konzistence, aby bylo hodně viskózní, ale ještě pořád kapalné.

Základní předpis na náplň:
mleté ořechy
strouhaný perník nebo piškoty
mléko
moučkový cukr

Postup:
viz jednotlivé příchutě.

Příchutě:
Čokoládová:
Do těsta vmíchejte hořké holandské kakao.

Náplň:
K mletým ořechům a perníku nasypte stejné množství kakaa a cukru, opatrně dořeďujte mlékem na kašovitou konzistenci, pořádně míchejte. Místo části mléka můžete použít rum nebo nějaký likér.

Rybízová, funguje i s jakoukoliv jinou ovocnou:
Do těsta přes síto propasírujte šťávu z kuliček rybízu/malin/jahod/ostružin/borůvek. Pokud šťáva těsto dostatečně neobarví, přidejte trošku potravinářského barviva. Pokud se těsto stane příliš tekuté, přidejte ještě šlehané bílky a trošku mouky.

Náplň:
K mletým ořechům propasírujte šťávu z ovoce, zahustěte cukrem a perníkem.

Zelený čaj:
Do těsta přisypte prášek matcha, já jsem použila směs na přípravu matcha zmrzliny (JAPA) Můžete dobarvit potravinářským barvivem, jen pozor, aby vám neuklouzla ruka jako mně... TT_TT

Náplň:
Mleté ořechy, cukr, perník, matcha, mléko, potr. barvivo.

Další postup:
Na náplňě se zatím vykašlete, uděláte je, až se budou makronky péct. Dejte předehřát troubu na 180°C, valožte pečící plechy pečícím papírem. Pomocí čajové lžičky dělejte na plech kapky/"bobky" těsta do pokud možno kulatého tvaru. Dejte péct na cca 30 min, ale indikátorem toho, že jsou makronky hotové, jsou nazlétlé okraje, pevnější kůrka na povrchu, upečený ale vláčný vnitřek a to, že se jakž takž dají sloupnou z pečícího plechu. Během pečení si připravte náplňe. Po upečení nechte makronky na plechu dojít a vychladnout. Po vychladnutí je sloupejte z papíru, pokud vám na některé makronce zůstane, odškrábněte ho ostrým nožem. Rozdělte stejně velké a stejně tvarované makronky po dvojicích. Na jednu makronku vždy dejte vrchovatou lžíci náplně a přiklopte druhou, jemně stiskěte a dejte na talíř.

Uchovávejte v lednici maximálně 5 dní. Ideální je nechat v lednici maximálně přes noc, čím déle v ní jsou, tím více trácejí křupavost, protože navlhnou.
nkj
jkn
Příště:
23.9.2010
Čelenka s kamejí - návod


 


Komentáře

1 Hisshi Hisshi | E-mail | Web | 20. září 2010 v 20:17 | Reagovat

Tak tohle o víkendu rozhodně zkusím! Vypadá to dost lákavě *-*

2 Proxima Proxima | 20. září 2010 v 21:13 | Reagovat

[1]: Děkuji, doufám, že ti budou chutnat ^^

3 Ver Ver | 23. září 2010 v 19:35 | Reagovat

To vypadá úžasně!Asi půjdu všechny vyházet z kuchyně :) Děkuji za recept!

4 Ver Ver | 23. září 2010 v 21:23 | Reagovat

Proxi,ty jsi geniální!Ten recept je úžasnej!Mě je nechtěla dělat náplň,tak jsem si udělala jen sušenky,které jsem promenila ovšem v placku :D Jen cukru jsem si přidala víc :) Akorát pak,na mě zničehonic mrklo červené potravinářské barvivo a už tam bylo,takže těsto rudé!Po upečení bylo růžové :)) Chutná to výborně,dokonce jsem z ještě horkého těsta vykrájela koníčky pro bráchu :D Moc moc děkuju,máš úžasné nápady a úžasný blog :)

5 Proxima Proxima | Web | 23. září 2010 v 21:40 | Reagovat

[4]: Děkuji moc, tohle těsto je hodně podobné těstu na přípravu cukrářských piškotů, takže samotné placičky jsou taky v pohodě, to máš naprostou pravdu. Brácha musel mít určitě radost ^^... nevím, tomu mému bych asi musela vykrájet jeho avatara na WOW...

6 Ver Ver | 29. září 2010 v 16:57 | Reagovat

Není zač! :D Jojo,chutnalo to skvěle :D To já mám u bratra štěstí,je sice dospělý ale miluje koně,takže vždycky vím,co koupit k narozeninám (vůbec ty koně nemá absolutně všude) :D WOWko je dobrá závislost,ale k ničemu to moc užitečné není .. :)

7 Lusi Lusi | 2. dubna 2011 v 13:41 | Reagovat

Ahojte, chtěla jsem se zeptat, jak šeháte sníh, protože já ho sice vyšlehám do tuha, ale když tam přidám cukr (opravdu opatrně) je to tak řidké, že když to dám to plnícího sáčku všchno mi to dole vyteče. Vím, že u makronku to nevadí zase tak moc, protože se dělají kolečka, ale co co třeba u vánočních sněhových pusinek. Všíchni mají takové pěkné "spirálky" jenom já vždy placky. Předem děkuji za radu☺

8 Proxima Proxima | Web | 2. dubna 2011 v 20:59 | Reagovat

[7]: Ahoj, to je dané chemickou povahou cukru, a čistě teoreticky by se to nemělo stát když přidáš karamel (teplo působí proti účinku uckru), ale nikdy jsem to nezkoušela. Obecně kokosky drží tvar lépe, než obačjené pusiny, protože kokos to lépe drží. Možná by pomohlo ztužovadlo? Jsem si celkem jistá, že cukráři ho používají.
Jinak mně na pusinkách třeba taky drží tvar jen do určité míry, ale v zásadě tvar drží... jediné, co mě napadá, je že používám moučkový cukr, ne krupicový, a prosívám to, abych to pak nemusela až tak strašně míchat. A nesmíš ho tam dát moc.

9 Yuuka a Kris Yuuka a Kris | Web | 13. října 2011 v 16:07 | Reagovat

na tvůj blog jsem narazila úplně náhodou, ale ty recepty se mi líbí, určitě tohle brzo udělám :33 vypadá to chutně áááá...*už se těší až tohle upeče* ^^

10 Proxima Proxima | 15. října 2011 v 15:57 | Reagovat

[9]: Děkuju <3

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama