Paprikovo-vaječné onigiri a salát z mořských řas

7. září 2010 v 1:26 | Proxima |  Bento
tree


Jedno z mých nejoblíbenějších onigiri vůbec. Jedná se o trochu pozměněný japonský recept (otázka je, nakolik trochu - ale s vajíčkem se věžně dělají...)

Suroviny (6 menších kousků):
100 g rýže
vejce
1/4 zelené papriky
1/8 bílé/naťové cibule
sůl

sušené mořské řasy (ne ty na sushi, musí to být listy)
miso pasta (co nejsvětlejší)
sójová omáčka

ovoce

košíčky na muffiny

Čas:
Večer:
30 min

Ráno:
10 min

Obtížnost:
1

Postup:
Uvařte rýži. Zatímco stydne, udělějte jedno osolené, míchané vajíčko a rozkňofejte ho na co nejmenší kousky. Nakrájejte cibuli a papriku na co nejmenší kousky.
Na fotkách vidíte připravené suroviny:

vejce:
ysdfg

rýže:
vj

paprika a cibule:
vb

Jakmile má rýže podobnou teplotu jako vejce, všechno smíchejte.
kvh

Vytvarujte ze směsi onigiri a strčte je na noc do lednice.
nbvcn

Ráno si připravte salát: Do horké vody vhoďte několik sušených "listů" (nebo spíš stélek) řas, chvilinku počkejte, než se rozvinou, vyndejte je, okapejte a dejte do košíčku.
mjbg

Zálivka: 1/3 lžičky miso pasty, 1 lžička sójovky, 2 lžičky horké vody - rozmíchejte v malé, uzavíratelné, nepromokavé nádobce.
gk

Voilá: Napravo vidíte onigiri a korejské sušenkovo-čokoládové sladkosti, nalevo nahoře salát plus zálivka, uprostřed korejské zeleninové sušenky, dole nakrájené švestky a ringle.
tree

Random tip: Pokud nechcete objednávat drahé bento vybavení, používejte na oddělení jídel košíčky na muffiny, které se běžně dostanou i u nás a na omáčky kvalitní lékovky.
cfh
Příště:
10.9.2010
Nákupy - poněkud staršího data
 


Komentáře

1 Veni Veni | 7. září 2010 v 8:45 | Reagovat

a zase obdivuju jak se s tím dokážeš tak patlat...

2 Yukika Yukika | Web | 7. září 2010 v 14:19 | Reagovat

Okamžitě to jdu vyzkoušet. Vypadá to úžasně.

3 Danielle Danielle | E-mail | Web | 7. září 2010 v 17:51 | Reagovat

Taky bych ráda zkoušela, ale tak nějak si se nedokážu představit, jak běhám po celém Moravskoslezském, abych sehnala suroviny a nebo objednávám jídlo přes net. Ale neva. :) Vypadá to chutně na obrázcích...

4 Proxima Proxima | 7. září 2010 v 21:46 | Reagovat

Děkuji ^^
[3]: Většina těch surovin je hodně trvanlivá, takže vystačí i na 6 měsíců - takže pokud se někdy dostaneš do Prahy na sraz nebo tak, není problém se předzásobit. Navíc jsem třeba teď otevřela dashi a zjistila jsem, že je balený po miniaturních pytlíčcích, abys nemusela načínat velké balení, což je úžasně praktické. Kdyžtak se pokusím dělat víc receptů, k nimž potřebuješ jenom sushi rýži a sójovku (k dostání skoro všude, třeba i Bille a Tescu) a jinak jen místní suroviny.

5 Toryo-chan Toryo-chan | 9. září 2010 v 21:23 | Reagovat

Kolko minut sa ma varit ryza?

6 Proxima Proxima | Web | 10. září 2010 v 1:30 | Reagovat

[5]: To není jasně určené - základní pravidlo je, že naliješ do kastrolu tolik vody, kolik rýže (takže když tam dáš hrnek rýže, dáš i hrnek vody) a vaříš na mírném ohni, než se všechna voda vypaří. Pokud je i potom rýže tuhá, trošičku vody přiliješ a zase čekáš, až se všechna odpaří. Na 100g rýže, což je asi 120 ml vody, je to asi 15 - 20 min

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama