Růžové sladké onigiri

12. srpna 2010 v 19:25 | Proxima |  Bento
srz


Suroviny:
sushi rýže
červené potravinářské barvivo
Arizonky (sladký, barevný rýžový popkorn)
zdobení na zákusky ve tvaru hvězdiček/kuliček nebo řasy nori
sušené meruňky
ořechy (vlašské nebo pekanové)
kandovaný zázvor
tvaroh/jogurt/jemný sýr
ovoce

Čas:
Večer 20 min
Ráno 25 min

Postup:
Dejte vařit rýži (zkráceně: proplachovat, dokud vody nebude čirá, do hrnce stejně vody jako rýže nebo trošku víc a vařit na mírnějším stupni), mezitím si připravte náplně.
1. Meruňkovo-ořechové
Nařízněte meruňku z boku a vsuňte do ní přiměřené velkou půlku ořechu.
swřt
rřý

2. Zázvorové
Nastrouhejte kandovaný zázvor do misky (stačí jedna kostička na jedno onigiri).
ftzu
dzrý

Přidejte přiměřené množství jogurtu/sýru, aby se celá hmota spojila, ale byla co nejhustší.
džr

Ve chvíli, kdy už se 2/3 vody odvařily, vmíchejte do rýže malé množství potravinářského barviva a pořádně zamíchejte.

Takhle si tedy suroviny uskladníte na ráno:
eř

Napadá mě, že jsem asi nikdy neukazovala, jak bylím náplň já... Lehce si studenou vodou navlhčete ruce, v pravé dlani vytvořte z rýže placičku, doprostřed položte buď plněnou meruňku nebo lžičku zázvorového jogurtu, lehce ohněte prsty nahoru, aby se okraje placičky ohnuly a zaplácejte to další rýží, ptoom lehkým mačkáním vytvarujte onigiri.
tz

3. Arizonkové onigiri
Do misky si odsypte trochu Arizonek, zapraucjte je do rýže při tvarování onigiri. Chce to trpělivost, jelikož to jde dost špatně, je lepší nemít moc vlhké ruce.
drstz

Naskládejte do krabičky a dozdobte - pokud děláte tradiční trojúhelníkový tvar, tak je podle mě nejhezčí obličej - já jsem dělala oči ze srdíček a pusu z Arizonky, ale také můžete jednotlivé části vystříhat z plátku řasy nori.
etz
drz

Doplňte ovocem tak, aby v krabičce nezůstal prázdný prostor. Já jsem použila hroznové víno, plněné meruňky, malou vypeckovanou ringli lehce naříznoutou do jakoby květiny s kuličkou vína jako středem.
dfh
drz
srz

Poznámky:

I. Vždycky mám dilema, jestli onigiri tvarovat z teplé rýže večer nebo ze studené ráno. Často se dočtete, že je lepší ho dělat z čertvé, ale mě dobře lepí i studená. Obecně to řeším tak, že za tepla je dělám, pokud je více ingrediencí teplých, netvoří náplň a je třeba, aby se dobře spojily (třeba vaječné), zatímco ty, které mají náplň, která by se mohla přes noc v lednici rozmočit nebo musí před plněním ztuhnout, dělám ráno.

II. Chuť.
1. Meruňkové je takové relativné neutrální, ale má tendenci se trochu rozpadat (meruňky bývají dost tuhé)
2. Zázvorové si rozhodně nedělejte, pokud vám zázvor nechutná. Proč ho "nechutně" míchám s jogurtem? Aby se ostrá chuť trochu zjemnila. Pokud máte rádi hodně ostrý zázvor nebo je ten váš míň drsný, klidně ho do onigiri zabalte jen tak.
3. Arizonkové je asi nejsladší.

III. Ani jeden z těch receptů není tradiční japonský.

Mám vymešlené hned 3 další recepty na onigiri, tak se těšte <3

Příště:
Nerada vám to připomínám, ale yup, už se vám, děti, blíží škola (ne, mě ještě ne), takže plním resty z loňska - budou šanony á la Angelic Pretty.
15.8.2010
 


Komentáře

1 Eri Eri | Web | 12. srpna 2010 v 19:55 | Reagovat

Tak to je nádhera! :]

2 Petra Éliarosa Petra Éliarosa | 13. srpna 2010 v 8:53 | Reagovat

Vypadá to roztomile a chutně! (I když teda zázvor e e, ale meruňky bych si dala!) Jen by mi bylo líto to sníst, když je to tak pěkné!

3 fashionwithpassion fashionwithpassion | 13. srpna 2010 v 17:42 | Reagovat

Děkuji :)

4 Bell Bell | Web | 19. srpna 2010 v 15:58 | Reagovat

Vypadá to hrozně roztomile:)

5 fashionwithpassion fashionwithpassion | 19. srpna 2010 v 17:52 | Reagovat

Děkuji!

6 Ayame-chan Ayame-chan | Web | 20. srpna 2010 v 18:14 | Reagovat

A bude tu něco slanýho a smaženýho? :D

7 Proxima Proxima | 20. srpna 2010 v 18:29 | Reagovat

[6]: Slané určitě... a smažené... deep fried tofu bych mohla udělat.

8 Majda Majda | 25. srpna 2010 v 10:27 | Reagovat

Kandovaný zázvor je jedna z nejlepších věcí na světě.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama